900 ghapankaalia 800 g porsaan ulkofilettä valkopippuria suolaa 3 sipulia 3 rkl hunajaa bratvursteja Leikkaa liha viipaleiksi. Mausta valkopippurilla ja suolalla. Kuori ja leikkaa sipuli viipaleiksi. Laita hapankaalit, maustetut lihat ja sipulia kerroksittain pataan.
Lisää päälle hunaja ja viini. Peitä kannella ja hauduta 175 asteessa 2-3 tuntia.
Lisää bratvurstit loppuvaiheessa.
Salaatti
400 g hapankaalia 100 gkurpitsasosetta tai pikkelssiä 1 rusinoita 1 paprikaa Kastike: öljyä, viinietikkaa suolaa valkopippuria timjamia
Haudutettu hapankaali
1 kghapankaalia 1 pak.pekonia 1 isosipuli 1 iso prkherkkusieniä mustapippuria Pilko ja paista pekoni. Kuullota sipuli öljyssä.
Lisää sienet ja hapankaali. Mausta.
Hauduta uunissa tai liedellä n. 1 tunti.
Hapankaalikeitto
500 gsiankylkeä tai –lapaa 2 lvettä 1sipuli 3 rkl ohraryynejä ½ kghapankaalia suolaa (1/2 tl kuminaa) 1 porkkana Laita sianliha ja ohraryynit kylmään veteen ja
kiehauta ne miedolla lämmöllä.
Lisää sipuli ja hapankaali.
Keitä kannen alla miedolla lämmöllä n. 1 ½ tuntia.
Ripottele keittoon kumina.
Sekoita karkeaksi raastettu porkkana keittoon ennen tarjoilua.
Sianlihan voi pilkkoa ja lisätä keittoon,
mutta mieluiten se tarjoillaan erikseen
keitettyjen perunoiden, sinapin ja piparjuuren kanssa.
Hapankaalisalaatti
hapankaalia punasipulia suolakurkkuja öljyä Hienonna punasipulia ja suolakurkkuja yhteensä noin puolet hapankaalin määrästä. Sekoita ainekset ja lisää öljyä kastikkeeksi.
Hapankaalivuoka
500 g hapankaalia 150 g lämminsavukylkeä tai 100 g pekonia 1 dl ohraryynejä (kuminaa) Ohraryynit keitetään kypsiksi, jonka jälkeen ne sekoitetaan hapankaaliin ja savukylkeen. Laita vuoka uuniin, jonka lämpötila on n. 175-200 astetta. Anna hautua noin 1 tunti 15 min.
Hapankaalilaatikko
1 kg hapankaalia ¾ lmaitoa 3munaa 1 tl suolaa 2 tl sokeria ½ tl valkopippuria 25 gvoita Laita kaali kattilaan, päälle kylmää vettä. Anna kiehua 5 min. Kaada vesi pois ja valuta kaali. Pane kaali voideltuun uunivuokaan ja kaada maustettu munamaito päälle. Pinnalle voinokareita. 225 asteessa n. 15 min, alenna 175 asteeseen n. 45 min.
Moskovan hapankaalivuoka
900 g hapankaalia 4 rkl margariinia tai voita 1 rkl jauhoja 2-3 dl lihalientä 0,5 kg lihaa 1 sipuli
2 suolakurkkua Valuta hapankaalista liika neste pois. Ruskista kaali kattilassa ja lisää joukkoon vehnäjauhot ja lihaliemi. Anna kaalin kiehua kypsäksi välillä hämmentäen.
Kun kaali on hautunut kypsäksi, nosta sitä kerros voidellun vuoan pohjalle, sen päälle pannaan ruskistettua, kypsennettyjä lihakuutioita kuten vasikkaa, kinkkua, kanaa tai metsälintua sekä hienonnettua ruskistettua sipulia. Lihan päälle nostetaan loppu kaali ja päälle suolakurkkuviipaleita.
Anna hautua jonkin aikaa. Tarjoa kuumana esim. keitettyjen perunoiden kanssa.