Täältä löydät muutamia suosikkireseptejämme!

Hapankaalipata
Satomestareiden tapaan

900 g hapankaalia
800 g porsaan ulkofilettä
valkopippuria
suolaa
3 sipulia
3 rkl hunajaa
bratvursteja

Leikkaa liha viipaleiksi. Mausta valkopippurilla ja suolalla.
Kuori ja leikkaa sipuli viipaleiksi.
Laita hapankaalit, maustetut lihat ja sipulia kerroksittain pataan.
Lisää päälle hunaja ja viini.
Peitä kannella ja hauduta 175 asteessa 2-3 tuntia.
Lisää bratvurstit loppuvaiheessa.

Salaatti

400 g hapankaalia
100 g kurpitsasosetta tai pikkelssiä
1 rusinoita
1 paprikaa
Kastike:
öljyä, viinietikkaa
suolaa
valkopippuria
timjamia

Haudutettu hapankaali

1 kg hapankaalia
1 pak. pekonia
1 iso sipuli
1 iso prk herkkusieniä
mustapippuria

Pilko ja paista pekoni. Kuullota sipuli öljyssä.
Lisää sienet ja hapankaali. Mausta.
Hauduta uunissa tai liedellä n. 1 tunti.

Hapankaalikeitto

500 g siankylkeä tai –lapaa
2 l vettä
1 sipuli
3 rkl ohraryynejä
½ kg hapankaalia
suolaa
(1/2 tl kuminaa)
1 porkkana

Laita sianliha ja ohraryynit kylmään veteen ja
kiehauta ne miedolla lämmöllä.
Lisää sipuli ja hapankaali.
Keitä kannen alla miedolla lämmöllä n. 1 ½ tuntia.
Ripottele keittoon kumina.
Sekoita karkeaksi raastettu porkkana keittoon ennen tarjoilua.
Sianlihan voi pilkkoa ja lisätä keittoon,
mutta mieluiten se tarjoillaan erikseen
keitettyjen perunoiden, sinapin ja piparjuuren kanssa.

Hapankaalisalaatti

hapankaalia
punasipulia
suolakurkkuja
öljyä

Hienonna punasipulia ja suolakurkkuja yhteensä noin puolet hapankaalin määrästä.
Sekoita ainekset ja lisää öljyä kastikkeeksi.

Hapankaalivuoka

500 g hapankaalia
150 g lämminsavukylkeä
tai
100 g pekonia
1 dl ohraryynejä
(kuminaa)

Ohraryynit keitetään kypsiksi, jonka jälkeen ne sekoitetaan hapankaaliin ja savukylkeen. Laita vuoka uuniin, jonka lämpötila on n. 175-200 astetta. Anna hautua noin 1 tunti 15 min.

Hapankaalilaatikko

1 kg hapankaalia
¾ l maitoa
3 munaa
1 tl suolaa
2 tl sokeria
½ tl valkopippuria
25 g voita

Laita kaali kattilaan, päälle kylmää vettä.
Anna kiehua 5 min. Kaada vesi pois ja valuta kaali.
Pane kaali voideltuun uunivuokaan ja kaada maustettu munamaito päälle. Pinnalle voinokareita.
225 asteessa n. 15 min, alenna 175 asteeseen n. 45 min.  

Moskovan hapankaalivuoka

900 g hapankaalia
4 rkl margariinia tai voita 
1 rkl jauhoja
2-3 dl lihalientä
0,5 kg lihaa
1 sipuli
2 suolakurkkua

Valuta hapankaalista liika neste pois. Ruskista kaali kattilassa ja lisää joukkoon vehnäjauhot ja lihaliemi. Anna kaalin kiehua kypsäksi välillä hämmentäen.
Kun kaali on hautunut kypsäksi, nosta sitä kerros voidellun vuoan pohjalle, sen päälle pannaan ruskistettua, kypsennettyjä lihakuutioita kuten vasikkaa, kinkkua, kanaa tai metsälintua sekä hienonnettua ruskistettua sipulia. Lihan päälle nostetaan loppu kaali ja päälle suolakurkkuviipaleita.
Anna hautua jonkin aikaa. Tarjoa kuumana esim. keitettyjen perunoiden kanssa.